Een 87-jarige vrouw in een bejaardentehuis in de VS die stikte in een stuk hamburger, leeft nog dankzij het toepassen van de Heimlichgreep. Nu is dat op zich nog niet zo bijzonder, maar wel dat de vrouw gered werd door de naamgever van de greep: de 96-jarige dokter Heimlich zelf. Dat gebeurde afgelopen maandag in Cincinnati.
De buikstoten van Heimlich worden sinds 1974 gebruikt om levens te redden maar tot nu toe bijna nooit door Henry Heimlich zelf. De dokter bedacht de methode destijds om een verstopte luchtpijp vrij te maken. Vrijdag kreeg de hoogbejaarde dokter eindelijk de kans zijn theorie in praktijk om te zetten.
De dankbare Patty Ris is de eerste gedocumenteerde patiënt ter wereld die met de Heimlichgreep is gered door Heimlich zelf. Volgens buitenlandse media paste de gerenommeerde dokter de greep ook al eens toe in 2003 op een slachtoffer dat dreigde te stikken, maar daar zijn geen details over bekend.
De hoogbejaarde Heimlich vertelt zo trots als een pauw over zijn actie in een video-interview. ,,Na drie keer drukken op het middenrif kwam het stuk vlees eruit en begon ze te ademen. Ik voel me er zo goed over dat ik dat meisje gered heb. Ik wist dat mijn methode wereldwijd goed werkt, dat is zo bevredigend."
De gebeurtenis trok nogal de aandacht in de eetzaal waar zeker 125 mensen zaten te eten. Maar toen Ris al snel weer normaal ademde richtte iedereen zijn aandacht weer op de maaltijd.
Ris bedankt op haar beurt niet alleen meneer Heimlich want volgens haar was er nog een redder in het spel: ,,Ik zei tegen hem dat God me in de stoel naast dokter Heimlich had gezet, zodat hij mijn leven kon redden."
Toen de vrouw dreigde te stikken, snelden verpleegkundigen toe maar dat bleek onnodig. Dokter Heimlich was vlugger. ,,Het feit dat een 96-jarige de buikgreep kan uitvoeren is nogal indrukwekkend", zegt zijn zoon Phil tegen de lokale krant Cincinnati Enquirer.
Als uitvinder en medisch wetenschapper bestaat wel enige controverse rond Heimlich. Zijn claims dat aids, kanker en de ziekte van Lyme te genezen zouden zijn met behulp van met malaria besmet bloed zijn bijzonder controversieel. Net als zijn bewering dat de heimlichgreep kan worden toegepast om drenkelingen te redden, astma-aanvallen te stoppen en taaislijmziekte genezen.