De Tiger Temple raakt langzaam maar zeker zijn belangrijkste attractie kwijt: tijgers. Medewerkers van de Thaise dierenbescherming zijn begonnen met de 'ontruiming' van de boeddhistische tempel, in de provincie Kanchanaburi ten westen van Bangkok, die meer dan honderd tijgers huisvest om toeristen te plezieren.

De eerste drie roofdieren zijn maandag verdoofd en overgebracht naar een nationaal opvangcentrum. De omvangrijke operatie om alle beesten weg te halen uit het heiligdom gaat nog zeker een week duren. De overheid van Thailand is al jaren bezig om de tijgers uit de Tiger Temple te krijgen. Door het verkrijgen van een rechterlijk bevel kunnen de tijgers sinds maandag worden overgeplaatst naar een veilige opvang van de overheid.

De monniken in de tempel zeggen zelf een wildreservaat te zijn, maar de Thaise overheid vermoedt dat er in het park handel in de roofdieren plaatsvindt. Toeristen komen in grote getale naar de tempel om de welpen te aaien en selfies met de dieren te nemen, wat de tempel jaarlijks miljoenen oplevert. Dierenactivisten hebben de monniken van de tempel beschuldigd van het illegaal fokken van de tijgers. Zij uitten al lang kritiek op de ondeskundige verzorging en op het feit dat de kloosterleiding maling had aan de strenge regels die gelden voor de handel in zeldzame soorten. Daarnaast zeggen sommige bezoekers dat de dieren soms publiekelijk gedrogeerd verschijnen. De tempel zelf ontkent al deze beschuldigingen.

Het moge duidelijk zijn dat de monniken niet blij zijn met de actie. Nederlander Edwin Wiek woont in Thailand en is de oprichter van de Wildlife Friends Foundation. Hij zegt op Twitter dat de staf van de Tiger Temple een aantal tijgers heeft losgelaten om de ontruimingsactie te vertragen. Niet veel later meldt hij dat de tijgers weer zijn gevangen en in veiligheid zijn gebracht.

Inmiddels zijn er door de reddingsactie al 20 tijgers uit de Tiger Temple gered, aldus Wiek.
Foto