Ella Clark (31) uit Devon (UK) was al moeder van acht kinderen toen zij naar het ziekenhuis ging voor haar zesde keizersnede. Zes dagen later werd ze wakker en hoorde ze dat haar onderbenen grotendeels waren geamputeerd.
De amputatie is een gevolg van complicaties en een medisch fout. De vrouw verloor tijdens de keizersnede zes liter bloed als gevolg van een zogenaamde placenta accreta. Dit is een ernstige complicatie waarbij de placenta te diep in de baarmoeder zit en zich daar gehecht heeft aan het spierweefsel. Tijdens de bevalling of in dit geval de keizersnede kan de placenta delen van de baarmoederwand eruit trekken. Daardoor kunnen bloedvaten scheuren en hebben vrouwen vaak heftige bloedingen. Dit komt vaker voor bij vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad. Na een keizersnede ontstaat littekenweefsel dat zwakke plekken vormt in de baarmoederwand. Na vijf keizersnedes was deze complicatie eigenlijk te voorzien.
Bij Ella Clark verwijderden de artsen haar baarmoeder en gaven haar vijf bloedtransfusies. Daarna werd Ella in een kunstmatige coma gebracht en werd ze overgeplaatst naar de intensive care. Daar moesten artsen ieder uur haar toestand controleren, omdat er kans was dat er tijdens de eerste 24 uur bloedstolsels zouden ontstaan.
En daar ging het mis. De artsen vergaten de controles en pas na zes uur keken ze weer naar haar om. Tegen die tijd had ze zoveel bloedstolsels in haar benen dat het bloed niet verder dan het bovenste gedeelte van haar onderbenen kon circuleren. Chirurgen probeerden nog om de circulatie weer op gang te brengen, maar het was al te laat. Als haar benen niet snel geamputeerd zouden worden, kon dit haar fataal worden. Tijdens een zes uur durende operatie werden haar onderbenen vanaf de kuiten geamputeerd. Daarna hielden de artsen haar nog vijf dagen in een kunstmatige coma.
De baby, een meisje met de naam Winter Rose, stelt het wel. Hoe de moeder zich gaat redden met negen kinderen tussen 0 en 13 jaar is haar grootste zorg. Voorlopig zit ze in een rolstoel en oefent ze om met protheses te kunnen lopen.