'Als je je goed gedraagt, dan krijg je een ijsje'. Ouders belonen hun kinderen regelmatig met snoep, maar in het Britse Blackbird Leys doet de politie dat.

Kinderen die bijvoorbeeld de hand van een ouder vasthouden als ze de straat oversteken of een helm op hebben op de fiets krijgen een 'goedeburgerbon'. Die kunnen ze inwisselen voor een ijsje bij Burger King.

De politie is enthousiast en denkt kinderen op die manier goede gewoonten aan te leren. "Het is een experiment. Het gaat er niet om dat we ervoor willen zorgen dat vervelende kinderen zich goed gaan gedragen of brave kinderen zich goed blijven gedragen. We willen goed gedrag gewoon belonen."

Maar niet iedereen is daar blij mee. Een beloning prima, maar moet het dan gelijk iets ongezonds zijn? "Dus bij het begin van het nieuwe schooljaar kunnen leraren zien wie mogelijk voor problemen gaan zorgen, want dat zijn de dunne kinderen. En de brave kinderen waggelen omdat ze overgewicht hebben en vol suiker zitten? Geweldig", is een van de reacties onder het bericht op de site van de krant Oxford Mail. Een ander vraagt zich af waarom ze geen bonnen uitdelen voor fysieke activiteit zoals zwemmen of tennis.

Maar de politie is niet van plan het idee aan te passen. "Ik heb zoiets nog nooit gedaan, maar ik ben heel benieuwd om te zien wat er gebeurt", zegt de politiechef.