Gewoon lesgeven is al lastig, laat staan zonder armen. Toch kan het. Toen de Chinees Jiang Shengfa bij een ongeluk in 1996 zijn beide onderarmen kwijtraakte, weerhield dit hem er niet van om werk te zoeken. In China is de leraar inmiddels enorm populair. Vooral zijn doorzettingsvermogen wordt geprezen.
Nu heeft Jiang een mooie baan als leraar, maar een paar jaar geleden was dit wel anders. Na zijn ongeluk moest hij veel operaties ondergaan. Die kostten een hoop geld. Zo veel, dat zijn vrouw hem verliet. Geld had hij niet meer, dus moest hij bedelen op straat. Tot in 2003.
Een kleine school in de Chinese provincie Yunnan zocht leraren. Zo makkelijk was dat niet, want de school lag afgelegen en de werkomstandigheden waren er slecht. Veel inwoners uit het dorp trokken vaak naar de grote stad zodra ze klaar waren met school. Er bleef niemand over om les te geven. Behalve Jiang.
Zonder armen is het natuurlijk lastig om iets aan te wijzen op het bord. Daar besloot Jiang wat op te zoeken. Hij leerde zichzelf om met zijn mond bladzijdes open te kunnen slaan. En iets schrijven op het bord? Dat doet hij door een krijtje vast te maken aan zijn bovenarmen, die hij nog wel heeft.
Op Weibo, een soort Facebook in China, hebben veel mensen een mooi woordje over voor Jiang. 'We moeten naar deze leraar kijken als we gefrustreerd zijn. Er is niets te erg in ons leven,' luidt een van de reacties. Naast de vele reacties heeft Jiang ook al verschillende prijzen gekregen om zijn doorzettingsvermogen.
In het dorpje waar hij lesgeeft is hij een lokale held. Toen hij in 2013 in een ander dorp een betere baan kreeg aangeboden, weigerde hij beleefd. Hij zou alleen kunnen werken waar hij gelukkig is, en dat is bij zijn leerlingen.
Filmpje