De twee krokodillen die in een loods in Amsterdam-Oost koffers met geld bewaakten, worden niet in beslag genomen. De reptielen mogen bij Ferry P., die verdachte is in een grootschalige drugszaak, blijven omdat hij al twintig jaar rechtmatig eigenaar is van de dieren.

Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Van der Laan in een brief. Raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) had gevraagd of de dieren in beslag konden worden genomen, nadat ze afgelopen februari tijdens een inval werden aangetroffen in een woning. De reptielen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard.

,,De verdachte is als voormalig circusartiest al circa 20 jaar rechtmatig eigenaar van de dieren'', aldus Van der Laan. ,,Het is bovendien de vraag of de dieren beter af zijn als ze in beslag genomen zouden zijn. De houder van de dieren had immers alle benodigde toestemmingen om de dieren te verzorgen en doet en deed dat ook goed."

De politie viel de woning van Ferry P. binnen vanwege een grootschalig drugsonderzoek. In totaal werden er bij het onderzoek elf mensen aangehouden. Bij de invallen werd naar schatting een half miljoen euro aan crystal meth ontdekt. Daarnaast werd er ook 300.000 euro aan contant geld gevonden. Het grootste deel van dat geld was verstopt in het huis van Ferry P. en alleen te bereiken door de krokodillen te passeren.

De eigenaar van de krokodillen reist al tientallen jaren als circusartiest door het land met alligators, vogelspinnen en wurgslangen. De advocaat van Ferry P. verklaarde in februari dat P. niet wist dat hij koffers met geld in zijn huis had liggen.
Foto