Het was een klein menselijk foutje met grote gevolgen. Internetverkeer dat vanuit de Verenigde Staten Europa binnenkwam werd maandag tijdelijk een verkeerde kant op gestuurd. Het zorgde voor enorme vertragingen bij grote diensten als Whatsapp, Netflix en Facebook.

Er ontstond lichte paniek toen miljoenen internetters belangrijke websites en diensten slecht of niet meer konden bereiken. Was misschien de trans-Atlantische kabel stuk? Internetverkeer vanuit Amerika komt nog altijd via kabels het Europese continent binnen.

Het probleem bleek een verkeerde instelling in één van de wegwijzers (routers) die het verkeer de weg wijst naar de consumenten in Europa. Een vergissing van een beheerder van het Telia-netwerk. Hoe kwetsbaar is het internetverkeer als zo'n kleine vergissing zulke grote gevolgen heeft?

Het internet bestaat uit ongeveer 75.000 losse netwerken die aan elkaar zijn gekoppeld. De kans dat alles uitvalt door een foutje als dit is vrij klein, legt Pauline Hartsuiker van de Amsterdam Exchange Index uit. "Maar het is duidelijk dat mensen grote hinder kunnen ondervinden." Telia is één van de grootste 'transitproviders'. Die zorgen ervoor dat het internetverkeer zijn weg vindt via telecomproviders zoals KPN en Ziggo, naar consumenten.

Risicospreiding is de oplossing. Grote partijen zoals Netflix en Facebook maken meestal gebruik van meerdere aansluitingen. Ze sluiten contracten met transitproviders en soms ook direct met telecomproviders.

Het komt volgens Hartsuiker regelmatig voor dat er iets mis gaat. "Het blijft toch mensenwerk, maar meestal ondervinden gebruikers weinig tot geen hinder." Het probleem met de verkeerde instelling van gisteren werd door andere wegwijzers in het netwerk overgenomen, waardoor alle wegen opeens naar Hong Kong leidden. Hoewel de fout binnen een uur werd hersteld, duurde het een tijdje voor dat de andere wegwijzers dat ook hadden teruggedraaid.

Woordvoerder Rickard Backlin van Telia laat desgevraagd weten dat hij het voorval betreurt en dat zijn bedrijf een onderzoek is gestart. "We vertrouwen allemaal op het internet en omdat Telia zo'n belangrijke schakel vormt in de netwerken had deze fout grote gevolgen. We lopen onze processen na om te zorgen dat er betere controles komen als er wordt gewerkt in het netwerk."

Maar wat als iemand van buitenaf inbreekt en op die manier het internetverkeer ontregelt? "Veiligheid heeft altijd onze hoogste prioriteit", aldus Backlin.