Iedereen vindt het heel jammer dat we Oranje moeten missen op dit EK. Alleen werkgevers waarschijnlijk niet.

Werkgevers besparen miljoenen euro's aan ziektegeld nu het Nederlands Elftal niet meedoet aan het EK in Frankrijk. Dit meldt Acture op basis van eigen onderzoek. Acture is een private uitvoerder van de Ziektewet.

'Als je over heel Nederland de beroepsbevolking uitsmeert, praat je in onze cijfers over een WK in 2014 dat dan 6 miljoen euro extra aan ziekteverzuim heeft gekost, wat nu, met het EK, wordt bespaard', zegt Maudie Derks, algemeen directeur van Acture. 'Een gewonnen wedstrijd op een doordeweekse dag, die redelijk in de avond wordt gespeeld, leidt ertoe dat dat gevierd moet worden. Dan is de volgende ochtend op tijd op je werk verschijnen, of überhaupt op je werk verschijnen, toch een opgave.'

Een uitschieter in 2014 was de wedstrijd Australië-Nederland (2-3). De dag erna lag het ziekteverzuim 27 procent hoger dan normaal. Meestal blijft het verzuim bij één dagje. Een opvallende ontwikkeling bij het WK 2014 was volgens Derks dat zich toen voor het eerst meer vrouwen dan mannen ziek meldden na een wedstrijd van Oranje.