De Amerikaanse Republikeinse partij stelt alles in het werk om de conventie in Cleveland later deze maand zonder wanklank te laten verlopen. Maar de wet in de staat Ohio en een groep die het dragen van wapens propageert zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

In het sportstadion de Quicker Loans Arena, waar de conventie gehouden wordt, is het voor bezoekers niet toegestaan zich te 'wapenen' met tennisballen, blikjes en glazen flesjes met daarin koolzuurhoudende dranken, paraplu's met een metalen pen, en apparaten die projectielen kunnen afschieten zoals paintball- en waterpistolen.

Opvallende afwezige op deze lijst? Echte vuurwapens. In de grondwet staat Ohio staat dat het is toegestaan om open en bloot een geladen vuurwapen te dragen als men daarvoor een vergunning bezit. In theorie kan bijna iedere conventiebezoeker de bijeenkomst dus bezoeken met een aanvalsgeweer in de hand of een pistool om de gordel.

Een woordvoerder van de afdeling van de gemeente Cleveland, die belast is met de beveiliging van de conventie, vertelde aan US News and World Report dat het wettelijk niet mogelijk is een tijdelijk wapenverbod in te voeren tijdens de conventie, die van 18 tot 21 juli plaatsvindt.

Enkele conventiegangers hebben al aangekondigd een wapen te zullen meenemen naar het 440 hectare grote terrein. Ze zeggen dit te doen om zichzelf te beschermen tegen eventuele protesten en onlusten die mogelijk kunnen uitbreken als Donald Trump officieel tot Republikeinse presidentskandidaat wordt benoemd.

Tim Selaty, een pro-gun-aanhanger van Trump verwoordde het zo: ''Jullie kunnen mij mijn touw en duct tape afnemen, maar niet mijn vuurwapen. Ik mag volgens de wet open en bloot mijn wapen op de conventie tonen, en dat ga ik doen ook.''

Een woordvoerder van de geheime dienst zei enige dagen geleden dat ze voldoende mogelijkheden zien om vuurwapens van de conventievloer te weren, zonder daarbij details te melden. Opmerkelijk genoeg staat ook in de algemene voorwaarden van het stadion ook dat er geen vuurwapens mee naar binnen mogen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat er protest tegen het vuurwapenverbod in de arena is.