De Mexicaanse journaliste Lydia Cumming (24) is ontslagen omdat ze zich liet dragen door omstanders toen ze een overstroming versloeg. Ze hoopte zo haar dure merkschoenen te beschermen, denken lokale media.
Cumming was op reportage naar een overstroomde stad in centraal Mexico. Na een interview met twee lokale inwoners boden zij aan haar te dragen naar het huis van een gehandicapte buurman aan het eind van de straat. De journaliste had geen regenkleding of regenlaarzen bij zich. ,,Ik wilde ze niet beledigen door het aanbod af te slaan'', vertelt ze tegen El País. Ze hebben me twee seconden gedragen voordat ik ze vroeg me neer te zetten."

Een fotojournalist ter plekke nam een foto van het tafereel, die hij als grap op de Facebookpagina van Cumming plaatste. Nadat een andere journalist vol ongenoegen had gereageerd, gingen creatievelingen op sociale media ermee aan de haal.

Met de hashtag #ladyreportera (vertaald 'mevrouw de journalist') maakten ze er massaal gekke Photoshops van. Cummings en haar twee dragers werden uit de originele foto geknipt en in allerlei grappige situaties geplaatst, van een maanlanding tot buiten een bar.

Juan Carlos Valerio, de baas van Cumming, vond het minder hilarisch. Hij liet in een tweet weten dat Cumming op staande voet is ontslagen. ,,Het spijt me wat er gebeurd is. Haar gedrag is betreurenswaardig en daarom hebben we haar laten gaan." De zender liet volgens Buzzfeed in een persbericht weten dat de vrouw niet is ontslagen vanwege de ophef, maar omdat ze een gebrek aan respect heeft getoond richting de bewoners van het gebied.

Cumming bood vervolgens haar excuses aan in een video op Twitter. Ze nam afstand van de hashtag, die ondertussen haar bijnaam was geworden, en gaf toe dat ze een fout had gemaakt. Ze liet weten dat ze graag wil doorgaan in de journalistiek. ,,Ik hou van dit werk. Ik heb verschillende overstromingen verslagen waarin ik nat ben geworden en ik heb me daar nooit aan gestoord. Wanneer het allemaal weer een beetje is bedaard, ga ik op zoek naar andere kansen."
Foto