@Emmo: Yep, dat was ook mijn eerste gedachte. Ontmengen kost altijd energie, dus je kunt niet spontaan energie gaan maken.
Er is wel bestaande technologie die energie oplevert door zoet en zout water gecontroleerd te mengen (ontmengen kost energie dus mengen levert energie op, volgens de wetten van de thermodynamica).
Wat er hier gebeurt is vermoedelijk het volgende:
- Men plaatst zo een systeem dat energie verkrijgt uit het mengen van water in een rivierdelta (want daar komt zoet en zout water bij elkaar). Dat systeem levert energie op, en je houdt brak water over.
- Men gebruikt de opgewekte energie om een stukje verderop het zout uit het nu brakke water te halen, om zoet water te verkrijgen.
- Als het eerste systeem groter is dan het tweede heb je energie over, wat je nog ergens anders voor kan gebruiken.
- Het voordeel is dat beide systemen met doorlaatbare membranen werkt, dus de technologie is hetzelfde. Relatief makkelijk te onderhouden.
Natuurlijk geeft dit juist weer meer vragen. Waarom zou je de moeite doen als je toch al zoet water bij de hand hebt? Ik kan me voorstellen dat dit nut heeft als het rivierwater te vervuild is om op zichzelf te drinken, en het zeewater zonder zout wel goed is.
Maar dan blijft het zo dat zolang je er niet meer energie van buitenaf bij haalt (zonnepanelen? energie uit de golven?) je nooit meer zoet water kunt maken dan waar je mee begonnen was, dus het lost geen tekorten aan water op.