Een Spaanse stierenvechter is tijdens een festival gedood door een stier. De 29-jarige Víctor Barrio werd door het dier in zijn borst geraakt.

Het komt maar zelden voor dat een matador omkomt tijdens stierenvechten. Volgens Spaanse media was de laatste keer voor de eeuwwisseling.

Stierenvechter Barrio had verschillende prijzen op zijn naam staan. Tijdens het festival in Teruel in het Oost-Spaanse Aragon ging het mis bij Lorenzo, zijn derde stier zaterdag. Hoewel het dier bijna overwonnen leek, verraste hij Barrio en ramde hem in zijn zij.
Barrio kort na het ongeluk EPA

De matador werd bewusteloos uit de ring gedragen. Een reanimatie in het ziekenhuis mocht niet baten. Het festival is stilgelegd.

De laatste Spaanse stierenvechter die omkwam was José Cubero Sánchez in 1985. Wereldwijd waren er sinds 1987 geen doden meer gevallen: de laatste dode was een Colombiaanse matador.

De dood van Barrio was het tweede dodelijk ongeluk zaterdag met stieren in Spanje. Bij het stierenrennen in het dorp Pedreguer viel ook een dode. Bij dat soort evenementen vallen elk jaar slachtoffers.

Officiële cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de BBC raakten in 2013 31 matadors gewond tijdens 661 stierengevechten. In 2014 werd het prestigieuze San Isidro-festival stilgelegd nadat drie matadors waren gespietst.
Foto