Een Italiaans stel heeft het gezag over hun baby verloren. Het jongetje bleek zwaar ondervoed door het veganistische dieet dat zijn ouders hem ruim een jaar lang voorschotelden.

Het kind van 14 maanden oud woog nog geen vijf kilo, vergelijkbaar met het gewicht van een baby van drie maanden. De zaak kwam aan het licht toen het jochie door zijn bezorgde opa en oma naar een ziekenhuis in Milaan werd gebracht.

Daar bleek het kind te lijden aan zwaar calciumtekort en ondervoeding. Ook moest hij een spoedoperatie ondergaan vanwege een aangeboren hartafwijking, die door het calciumtekort werd verergerd.

De ouders werd opgedragen het dieet aan te passen, maar dat weigerden ze. Daarop schakelde het ziekenhuis de autoriteiten in. Die bepalen nu wat er met het kind gaat gebeuren.

Veganisten eten geen dierlijke producten: geen vlees, vis, eieren of zuivel dus. Zo'n afwijkend voedingspatroon bij kinderen hoeft volgens behandeld arts Luca Bernardo geen probleem te zijn, maar vanwege de hartafwijking had deze baby vanaf zijn geboorte extra calcium en ijzer moeten krijgen. "Dit dwingt ons om na te denken over afwijkende voedingspatronen, ook al speelde in dit geval de hartafwijking een rol", laat de kinderarts weten aan Corriere della Sera.