Een stukje van de wereld dat nog niet in kaart is gebracht door het alziende oog van Google Street View. Voor veel mensen klinkt dat misschien als een verademing. Maar op de Faröer-eilanden voelen ze zich juist ten onrechte genegeerd door de Amerikaanse techgigant. En dus bedachten ze een list.

De eilandengroep, een paar stippen in de Atlantische Oceaan tussen IJsland, Schotland en Noorwegen, telt slechts 50.000 inwoners. Kennelijk niet interessant genoeg voor Google om er het wegennet in kaart te brengen met 360-gradencamera's.

Jammer, want als er ergens mooie panorama's te fotograferen zijn, dan wel op de Faröer-eilanden. Aldus bewoonster Durita Dahl Andreassen, die heel toevallig ook in dienst is van het lokale toerismebureau.

Maar niet getreurd. Want als Google het niet doet, dacht Andreassen, dan doen onze schapen het wel. Er lopen namelijk zo'n 80.000 wollige viervoeters rond op de archipel. Vijf van die schapen zijn nu uitgerust met camera's, die door zonnecollectoren van stroom voorzien worden.

De eerste beelden zijn al handmatig op Google Street View geplaatst. Andreassen hoopt dat door haar actie de aandacht van Google nu definitief getrokken wordt. Tot die tijd zijn er op de site Sheepview 360 al beelden van de schaapcamera's te bekijken.

Wie nieuwsgierig geworden is, en op zoek gaat naar meer beeldmateriaal van de Faröer, moet inderdaad concluderen: wat een prachtige eilanden. Wat een weidse landschappen, wat een rust, wat een mooie houten huisjes. Werkelijk een ideale vakantiebestemming.

Het zal wel niet lang duren, vrees je, voor ze op de Faröer alweer spijt hebben van hun actie. Dan zijn die schattige houten huisjes inmiddels onbetaalbaar geworden doordat iedereen ze verhuurt via AirBnb, en is het eerste Faröerse schaap overreden door een touringcar vol toeristen.
Foto