In Taiwan hebben criminelen bijna 2 miljoen euro gestolen nadat ze het computersysteem van de geldautomaten hadden gehackt. Ze installeerden malware in het systeem van een van de grootste banken van het land, waarna ze met hun smartphone enkele tientallen pinautomaten opdracht gaven om geld uit te geven.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de misdadigers te werk gaan. Telkens als ze het geld uit een automaat haalden, gingen ze er snel vandoor. De Taiwanese autoriteiten hebben twee Russische verdachten op het oog. Zij zijn waarschijnlijk niet meer in Taiwan.

Onderzoekers ontdekten dat er drie verschillende malwareprogramma's waren ge´nstalleerd in het systeem van de automaten van de First Bank, een Taiwanese staatsbank. Daarmee kon uit bepaalde automaten eenvoudig geld worden gehaald.

Uit voorzorg zijn zo'n duizend geldautomaten van de bank buiten werking gesteld. Dat zijn allemaal automaten van hetzelfde type als de exemplaren die zijn gebruikt voor de diefstal. Volgens de Taiwanese autoriteiten is dit de eerste keer dat criminelen op deze manier toeslaan in het land.