Paneermeel maken uit groenteafval in plaats van broodkruim. Dat gaat het bedrijf ORFI Food in Leek vanaf eind dit jaar doen, mede dankzij een subsidie van 50.000 euro van de provincie.

Met het product claimt het bedrijf een wereldprimeur te hebben. Het zou inmiddels succesvol zijn getest.

'Het is uniek om paneermeel te maken uit groenteresten, uit erwten en sperzieboontjes', zegt gedeputeerde Patrick Brouns.

Volgens hem heeft paneermeel uit groente twee voordelen: 'Je krijgt straks paneermeel uit een afvalstroom je normaal gesproken weggooit. Daarnaast is dit een manier om glutenvrije paneermeel te krijgen en daar hebben mensen met een glutenallergie baat bij.'

ORFI steekt in totaal 600.000 euro in de nieuwe fabriek. Die levert in eerste instantie tien nieuwe banen op, waarvan vijf voor hoger opgeleiden.

Over drie jaar moet dit zijn gegroeid naar twintig arbeidsplaatsen.

De 50.000 euro subsidie komt uit een potje waarmee de provincie innovatie en duurzaamheid in het midden- en kleinbedrijf wil bevorderen.

Brouns: 'Het is toch geweldig dat je hier straks een fabriek krijgt met een innovatief product waarvan je kunt zeggen: dat is uniek voor de hele wereld en het komt uit Groningen.'