Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tbs met dwangverpleging geŽist tegen de man die eind december zijn flat in Drachten opblies waarna het hele appartementencomplex instortte. De 46-jarige Folkert wilde 'met een rubber bootje naar zijn moeder in de hemel varen', vertelde hij zelf vanmorgen in de rechtbank in Leeuwarden.

In Leeuwarden diende de rechtszaak tegen Folkert, de depressieve en verwarde man die 27 december voor een gigantische explosie zorgde in zijn flatwoning in het Friese Drachten. Door de klap stortten nůg 12 appartementen in, wonder boven wonder vielen er geen gewonden.

Hij hoeft geen celstraf te krijgen, behandeling is volgens het OM het belangrijkste. Folkert ziet zelf ook in dat hij hulp nodig heeft.

Folkert kwam vanmorgen huilend de rechtszaal in. Hij verklaarde dat hij destijds stemmen van zijn moeder en god hoorde. Hij draaide de gaskraan open en na een tijdje zette hij de waterkoker aan. Daarna volgde de explosie. Folkert hoopte daarna 'naar zijn moeder in de hemel te kunnen varen', twitteren aanwezige verslaggevers.

In de rechtszaal zaten veel bewoners van de andere appartementen. Sommigen hebben nog steeds psychische hulp. Veel spullen van de bewoners zijn verloren. De meeste gedupeerden willen een schadevergoeding. Tijdens de rechtszaak draaide Folkert zich om en betuigde uitgebreid spijt. Af en toe huilde hij tijdens de behandeling van de zaak.