De gemeente Drimmelen is sinds vrijdag een fietspad rijker. En niet zomaar een fietspad: een zangfietspad. Officieel als zodanig aangemerkt, met een heus verkeersbord.

Daarmee is overigens niet gezegd dat alleen zangers er mogen fietsen, of dat zingen er verplicht is. Maar zingen op de fiets – dat is voor veel mensen wel een dingetje. Velen doen het, maar de meerderheid stopt ermee als er andere fietsers aankomen of als ze worden ingehaald.

"Dat is jammer", vindt wethouder Jan-Willem Stoop (openbare ruimte, verkeer en vervoer) van de gemeente Drimmelen. Hij opende het zangfietspad officieel. "Ik hoor zelf ook bij die dertig procent van de fietsers die het lastig vindt in gezelschap van andere fietsers te zingen. Hier zit uiteraard geen gemeentelijk beleid achter. Maar van zingen word je blij; het is net als fietsen goed voor je gezondheid. Dus vinden wij het prima om uit te dragen dat je hier je schaamte mag laten varen en lekker door kunt gaan met zingen."

Stoop kreeg bij de opening muzikale ondersteuning van Rinus Rasenberg, de Drimmelense troubadour. Rasenberg schreef voor de gelegenheid een speciaal lied, een lofzang op 'zijn' Drimmelen. Hij vindt een zangfietspad een prima idee: "Ik heb altijd veel gefietst. De meeste van mijn liedjes zijn tijdens die tochten ontstaan. Fietsend kom je tot de beste oplossingen", weet de zanger.

Het zangfietspad is de afgelopen twee weken aangelegd. De nieuwe asfaltstrook is ruim een kilometer lang en voert langs de haven van Drimmelen. "Het fietspad is onderdeel van het toeristische fietsnetwerk van de gemeente Drimmelen, dat hiermee is uitgebreid tot een lengte van ruim 17 kilometer. Het pad is heel comfortabel, met name door de breedte van drie meter", weet Stoop.

"Dat geeft fietsers lekker de ruimte en het is beter voor het onderhoud van de bermen. Van een smaller pad brokkelt het asfalt namelijk sneller af." Binnenkort worden de zijkanten van het fietspad afgewerkt met zware klei.

Na de officiële opening fietsten Stoop, Rasenberg en een aantal genodigden en passanten – uiteraard zingend – als eersten het fietspad als eersten af. De 1,1 kilometer zangfietspad kost de gemiddelde fietser ongeveer tien minuten. Dat zijn drie nummertjes uit de begintijd van de Beatles, of twee uit hun latere periode. De keuze van het repertoire is uiteraard aan de fietser zelf, maar het devies luidt: zing!

Stoor je niet aan wat anderen daarvan vinden, maar ga lekker ongegeneerd je muzikale gang. En wie weet inspireer je medefietsers zo wel om ook een mooi fietslied aan te heffen.

Het idee voor de zangfietspaden komt van kunstenares Mapije de Wit (29), die ook columniste voor de Fietsersbond is geweest. "Ik dacht mee over ludieke acties", zo zegt ze. "Ik betrapte me er zelf op dat ik stopte met zingen als er anderen aan kwamen fietsen. Onzin om je voor zoiets te schamen, natuurlijk. Met de zangfietspaden willen we mensen een duwtje in de goede richting geven, weg van de eigen remmingen. Het is toch altijd lekker om een gevoel van vrijheid te ervaren?"

"Natuurlijk is het ontstaan als een soort grap, maar de boodschap is toch: zing lekker wanneer je wilt! Het begon in Amsterdam, een jaar of wat geleden. Ik maakte zelf de verkeersborden, maar de gemeente haalde ze weg. Almere heeft een Muziekwijk, en daar vonden ze het een goed idee. Dus ontwierp ik een officieel verkeersbord. En dat vind je nu dus terug in een aantal gemeenten", aldus De Wit.
Foto