Wilde katten, buidelratten en wezels: in 2050 zie je deze dieren niet meer in Nieuw-Zeeland. Ten minste, als het nieuwe plan van de Nieuw-Zeelandse overheid gaat werken, waarbij er minstens 28 miljoen dollar (17,8 miljoen euro) wordt gestoken in het uitroeien van roofdieren. Ook ratten mogen niet meer in het land voorkomen.

Premier John Key maakte het plan vandaag bekend. Hij noemde het project "het meest ambitieuze conservatie-project van de wereld."

De roof- en knaagdieren zijn verantwoordelijk voor de dood van 25 miljoen inheemse vogels per jaar. Ze eten de vogeleieren op of concurreren met de vogels om voedsel. De ongewenste dieren kosten de agrarische sector van het land jaarlijks 3,3 miljard dollar (ruim 2 miljard euro).

Het uitroeiingsbedrijf Predator Free New Zealand Limited, dat speciaal is opgezet voor het project, gaat gif strooien, vallen zetten en dieren neerschieten.

Het land slaagde er eerder al in om een gedeelte ratten-vrij te maken: Cambell Island, het zuidelijkste eiland van Nieuw-Zeeland werd in 2003 helemaal 'schoon' verklaard.