Het gaat goed met het nageslacht van 's wereld allereerste gekloonde zoogdier: Dolly het schaap. En dat heeft misschien wel invloed op het stukje vlees op jouw bord.

Een krappe twintig jaar geleden kwam Dolly het schaap tot leven. Een prestatie van wereldformaat: het was de allereerste kloon van een volwassen dier. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden uiteindelijk niet helemaal waargemaakt. Na zes jaar stierf het beestje namelijk aan artrose.

Veel te jong vonden velen, een schaap kan namelijk wel 11 jaar oud worden. Klonen moest dus wel gevaarlijk voor de gezondheid zijn en optimisme maakte plaats voor pessimisme.

Tot nu dan. Want het gaat hartstikke goed met de gekloonde nazaten van Dolly het schaap.

Het tragische lot van Dolly hield Kevin Sinclair, professor biologie aan de Universiteit van Nottingham, niet tegen om door te gaan met klonen. Nu, tien jaar later, heeft hij zijn onderzoek gepubliceerd. Wat blijkt? De gekloonde schapen zijn kerngezond. "Wij vonden geen enkele aanwijzing dat deze schapen minder gezond waren dan anderen", vertelt de professor aan RTL Z.

Vier van de gekloonde schapen stammen direct van Dolly af (foto). Zij zijn zojuist 9 jaar oud geworden, best respectabel voor een schaap. De negen andere gekloonde schapen zijn tussen de 8 en 10 jaar oud.

Maar wat is het nut van dat klonen, behalve dat het een leuk wetenschappelijk experiment oplevert? Sinclair: "Uiteindelijk kun je daardoor genetische aanpassingen maken en dieren fokken die minder antibiotica nodig hebben, sneller groeien en vruchtbaarder zijn." Ofwel, een uitkomst voor de vee-industrie.

Toch heeft de Europese Unie vorig jaar besloten om het klonen van dieren te verbieden, als ze voor voedselproductie worden gebruikt. De vroege dood van Dolly speelde een belangrijke rol bij die afweging. Dat experiment zou namelijk laten zien dat het onveilig zou zijn.

"Je kunt je inderdaad afvragen of het wel goed is, al dat gepruts met de natuur. Ik geloof dat de ethische bezwaren best terecht zijn", legt de professor uit. Maar de bezwaren van Brussel dat gekloond vlees onveilig is? "Ons onderzoek bewijst dat klonen geen enkel effect heeft op de voedselveiligheid", aldus de professor.
Nieuwe wetgeving?

In Brussel zullen ze dus opnieuw om de tafel moeten door de nieuwe resultaten, vindt Sinclair.

Al houdt de professor nog wel een slag om de arm. Bij het onderzoek zit er namelijk één zwart schaap: de negenjarige Debbie. "Sinds kort lijdt zij ook aan artrose, net als haar moeder. Gelukkig nog in milde vorm en het is niet heel gek voor haar leeftijd. Maar we moeten nog wel iets meer testjes doen."
Filmpje