Een satelliet heeft prachtige foto’s gemaakt van een meer in Iran dat in een paar maanden tijd radicaal van kleur is veranderd.
In april was het meer nog fraai groen. Maar eerder deze maand kleurde het bloedrood.
Het heeft alles te maken met de weersomstandigheden en bacteriën. In april valt er altijd veel regen in dit deel van Iran. Bovendien smelt de sneeuw op nabijgelegen bergen. De regen en het smeltwater belandt in het zoute meer. Maar tegen juli is de aanvoer van zoet water al een eind afgenomen. De zomerhitte en droogte zorgt ervoor dat het meer kleiner en dus zouter wordt.
En dat heeft invloed op de micro-organismen die in het water leven. Hoewel nader onderzoek aan zou moeten tonen welke micro-organismen precies verantwoordelijk zijn voor het rood kleuren van het meer in 2016, gaat het waarschijnlijk om twee groepen organismen: een algenfamilie (Danaliella) en een bacteriefamilie (Halobacteriaceae).
“Eerder onderzoek suggereerde dat Dunaliella salina verantwoordelijk is voor het rood kleuren van het Urmiameer,” vertelt onderzoeker Mohammad Tourian. “In het water lijkt Dunaliella salina groen, maar in aanwezigheid van veel zout en licht, worden de micro-algen rood doordat ze beschermende carotenoïden in hun cellen produceren.”
Andere onderzoekers benadrukken weer de rol van Halobacteriaceae. Een groep bacteriën te vinden in water dat (bijna) verzadigd is met zout. Deze bacteriën produceren een rood pigment dat licht absorbeert en omzet in energie voor de bacteriën. Wanneer deze bacteriën in grote getale in een water voorkomen, kunnen ze dat water een rode kleur geven.
De afgelopen jaren is het Urmiameer regelmatig van groen in rood veranderd. En waarschijnlijk gaan we dat in de toekomst steeds vaker zien. Steeds minder zoet water weet namelijk het meer te bereiken door droogte en de landbouw die zoet water opeist. “Het volume van het meer is met een alarmerende snelheid van 1,03 kubieke kilometer per jaar afgenomen,” stelt Tourian.
Foto