De pup Ruby is pas 8 weken oud, maar is nu al bijzonder: de hond is een van de eerste troosthonden van Nederland en gaat nabestaanden voor en tijdens de uitvaart steunen.

Ruby is zacht, vrolijk, lief, sociaal: volgens haar baasje Patricia van Vliet dé perfecte troosthond voor uitvaarten. Van Vliet is uitvaartverzorger bij Monuta en kocht Ruby met het idee om haar in te zetten als steun en toeverlaat.

"Als ik bij families thuis kom na een overlijden en ze hebben een hond, zie ik altijd hoe veel steun zo'n dier kan geven", zegt Van Vliet. "Ze wijken niet van hun baasjes zijde, heel bijzonder. Maar niet iedereen heeft een hond."

En daarom kan Patricia Ruby meenemen. In Amerika gebeurt het al, in Nederland is Ruby een van de eerste. Over een jaar is de labradoodle 'uitvaartklaar': Van Vliet gaat de reguliere gehoorzaamheidscursus volgen met haar viervoeter en een speciale cursus voor therapeutische doeleinden. "Zodat ze niet gaat plassen tijdens een uitvaart, en netjes naast de nabestaanden blijft liggen of zitten."

Een hond biedt inderdaad troost, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. "Als mensen iets heftigs meemaken, gaat hun geest op slot. Dan kan een hond helpen. Even knuffelen, aaien. Bovendien is het, als je in zo'n heftige periode zit, fijn om pure aandacht te krijgen zonder dat er vragen worden gesteld. Een hond oordeelt niet. Die aandacht helpt ook bij het besef: hij of zij is echt dood."

Niet zelden ontmoet Westerink mensen in haar praktijk die een grote steun hebben aan hun huisdier. "Met een hond moeten mensen het huis uit. Dat helpt bij het oppakken van hun leven."

Bij iedere bijeenkomst voor nabestaanden ziet Westerink hoe grote rol huisdieren spelen bij rouwverwerking. "Altijd komt er wel een hond aan bod. Iemand vertelde dat hij het vlak na zijn verlies erg moeilijk vond om weer in het dorp te komen. Zijn hond voelde dat haarfijn aan: tijdens de wandelingen stopte het dier steevast aan de rand van het dorp; hij liep niet door. En pas op het moment dat het baasje dacht: nu durf ik het dorp weer in, liep de hond het dorp in. Dat vond ik zo ontroerend."

Ook wetenschappelijk is bewezen dat een hond troost biedt: als wij honden aaien, dan komt er oxytocine vrij in onze hersenen en dat is een stofje waardoor we ons beter voelen. Wel is Westerink kritisch over het idee van de troosthond tijdens een uitvaart. "Het werkt niet voor iedereen en is heel kortstondig", zegt ze. "Ik denk dat het beter zou werken om mensen hun eigen hond mee te laten nemen naar een begrafenis. Dat is alledaags en kan zo voor verlichting en steun zorgen, net zoals kinderen meenemen naar een uitvaart. Maar mensen moeten ook beseffen dat sommige mensen écht bang zijn voor honden, hoe lief zo'n dier er ook uitziet."

Daarom benadrukt Van Vliet dat Ruby alleen meegaat, als de familie daar om vraagt. "Het is niet zo van: we bellen Patricia, en krijgen er meteen een hond bij. Mensen moeten er echt behoefte aan hebben."
Foto