AustraliŽ wordt 1,8 meter opgeschoven. Niet dat het hele continent verplaatst hoeft te worden: alleen de gebruikte coŲrdinaten worden aangepast.

Voor plaatsbepalingen op het continent gebruikt het land de Geocentric Datum of Australia, een serie ijkpunten in het landschap. Probleem is echter dat het continent op de snelst bewegende tektonische plaat ter wereld ligt. Daardoor schuift AustraliŽ elk jaar zo'n 7 centimeter op ten opzichte van de wereldwijde gps-coŲrdinaten die met satellieten worden vastgesteld.
Onderzoeksbureau AEROmetrex rekende uit hoeveel AustraliŽ in 2020 is verplaatst ten opzichte van 2015 AEROmetrex

Dat kan tot allerlei problemen leiden, bijvoorbeeld bij de introductie van zelfrijdende auto's. Doordat die uitgaan van de wereldwijde coŲrdinaten, zouden auto's naast de weg terechtkomen: het verschil is inmiddels namelijk al opgelopen tot 1,5 meter.

AustraliŽ gaat daarom vanaf volgens jaar nieuwe ijkpunten gebruiken op het continent. Er is voor gekozen de Australische ijkpunten 1,8 meter op te schuiven, zodat er tot de komende jaren geen aanpassingen meer nodig zijn.

In Nederland werkt het Kadaster met rijksdriehoekscoŲrdinaten. Die werden vroeger ook vastgesteld aan de hand van ijkpunten op de grond, met de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort als 0-punt. Tegenwoordig worden gps-metingen gebruikt.