De iPhone wordt ontwapend. Apple verwijdert binnenkort de omstreden pistool-emoji. Daarvoor in de plaats komt een icoontje van een waterpistool.

Na de nieuwe software-update iOS 10 voor iPhones en iPads, die in de herfst uitkomt, is het ijzeren pistooltje verdwenen en kunnen we alleen nog maar kiezen voor een vrolijk groene plastic variant.

Waarom dit gebeurt wil een woordvoerder van Apple niet zeggen. Volgens zender CNN is het 'gun control', regulering van wapens, in het klein - op de telefoon. Eerder hielden Apple en Microsoft al de komst van een jachtgeweer-emoji tegen.

Wapen-emoji willen nog wel eens voor problemen zorgen. Een 12-jarig Amerikaans meisje is eind vorig jaar aangeklaagd voor het bedreigen van haar school via Instagram. Ze had een emoji van een pistool en bom gebruikt. In Frankrijk is een 22-jarige man veroordeeld tot drie maanden cel omdat hij zijn ex-vriendin een sms'je had gestuurd met daarin het icoontje van een pistool. Een doodsbedreiging, oordeelde de rechtbank.

Vorig jaar begonnen Amerikaanse activisten op Twitter de actie #disarmtheiphone. Ze wilden de topman van Apple overhalen om de pistool-emoji te verwijderen.

Het waterpistooltje is overigens niet de enige nieuwe emoji die eraan komt. Vrouwen zijn straks beter vertegenwoordigd. Wat dacht je van een vrouwelijke detective, vrouwelijke bouwvakker en een politieagente? Ook komen er meer vrouwelijke sporters bij.

Daarnaast doen de alleenstaande vader en moeder hun intrede, net als de regenboogvlag.
Foto