Een reuzenaronskelk in bloei is een zeer, maar dan ook zeer zeldzaam verschijnsel, maar nu opeens springen ze overal in Amerika open. Biologen staan voor een raadsel

Een reuzenaronskelk in bloei: Om meer dan één reden is het moment dat je altijd zal bijblijven. De bloei is zeer indrukwekkend: het is de grootste bloem die bestaat. Maar ook komt er een lucht vrij die je zelden hebt geroken.

Een 'lijkenlucht' is nog de meest frisse benaming die eraan wordt geven. 'De lucht van duizend braaksels' is een andere.

Maar toch verzamelen zich altijd duizenden geïnteresseerden en gaan er livestreams online, zodra er ergens in een botanische tuin eentje gaat bloeien. Want het is een ongelooflijk zeldzaam fenomeen. Twee tot drie dagen duurt de bloei van de reuzenaronskelk maximaal en daarna wacht hij weer een jaar of tien tot de volgende bloeiperiode.

Met zulke cijfers is het geen wonder dat er sinds 1889 in heel de wereld slechts 157 keer een bloeiende reuzenaronskelk werd gedocumenteerd. En nu, in een keer springen ze overal in de botanische tuinen van de VS open: Washington, Indiana, Bloomington, Sarasota, Chicago en New York: allemaal werden ze recent getrakteerd op de 'geur van 1000 braaksels'.

De teller staat inmiddels op zeven in een paar maanden tijd en dat is een ongekend hoog aantal voor een een enkel land in een enkel jaar. Biologen staan voor een raadsel over het waarom, schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

En niet alleen in Amerika bloeit de plant opeens opvallend veel. Ook in België bijvoorbeeld zijn er al twee bloeiende reuzenaronskelken geteld dit jaar.

Overigens is niet iedereen even erg ondersteboven van de opvallende statistiek: het zou doodeenvoudig te maken hebben met het feit dat de plant de laatste jaren veel populairder is geworden bij botanische tuinen, vanwege de drommen bezoekers die hij aantrekt. Er bloeien er nu veel meer, omdat er ook veel van meer zijn.

Het probleem met alle theorieën is en blijft dat de plant nog steeds zo zeldzaam is, dat het moeilijk is om er goed onderzoek naar te doen.
Filmpje