Een echtpaar uit Nieuwegein wordt ervan verdacht jarenlang gestolen sieraden te hebben omgesmolten tot goudstaven. In het huis van Misa T. en zijn vrouw Suzane D. vond de politie een grote hoeveelheid sieraden waaronder 123 ringen en tientallen hangers, oorbellen en kettingen. In een schuur bij het huis stonden twee smeltovens.

De politie stuitte eigenlijk per toeval op de sieraden en de ovens. Het huis werd doorzocht nadat de zoon van het stel in Duitsland was gearresteerd voor een roofoverval. De man woonde nog thuis.

De omgesmolten sieraden werden verkocht aan een Duits bedrijf. Daar werden ze verwerkt tot kleinere goudstaven die makkelijker te verkopen zijn. Uit de administratie van het bedrijf zou blijken dat ze voor bijna 250.000 euro aan goud hebben gekocht van de twee.

De man en de vrouw uit Nieuwegein ontvingen allebei een bijstandsuitkering. Die is inmiddels door de gemeente stopgezet.

Bronnen zeggen tegen het AD Utrechts Nieuwsblad dat het gezin deel uitmaakte van een Nieuwegeinse bende die kinderen inzet om vooral oudere en goedgelovige mensen te bestelen. Met een babbeltruc praten ze zich het huis binnen waarna de sieraden worden meegenomen.

Het gezin spreekt de beschuldigingen tegen. De vrouw beloofde om tijdens de rechtszaak uit te leggen waar het goud vandaan komt, maar tijdens de zitting gisteren kwamen de verdachten niet opdagen.

Volgens de advocaat van het duo is het echtpaar op vakantie. Het zou ze sowieso beter uitkomen om de zaak later te behandelen, zegt de advocaat. De verdediging zegt nog geen gelegenheid te hebben gehad om het dossier over de mogelijke uitkeringsfraude te lezen.