Bart Jansen, de kunstenaar die in 2012 zijn overleden kat omtoverde tot een drone, heeft een nieuwe project: een helikopter, gemaakt van een opgezette koe. "Veel mensen zien liever dat ik word opgezet."
Drones van opgezette katten, haaien en struisvogels: niets is te gek voor Bart Jansen. In het dagelijks leven monteert hij zonnepanelen op daken, in zijn vrije tijd speelt hij graag de 'mad scientist': oplossingen verzinnen voor problemen die niet bestaan. "Als ik in de kroeg vertel dat ik van een kat een drone maak, zouden er wat mensen grinniken. Maar als het daadwerkelijk bouwt krijg je een hilarisch ding waar iedereen iets mee wil", vertelt Jansen tegen RTL Nieuws.
Zijn volgende project is om een helikopter te maken van een opgezette koe. "Alles wat vliegt is beter, dus ook een mens of koe", zegt Jansen. "Maar het moet dan wel zo grappig mogelijk zijn." De koe komt van een boer uit de buurt, die op natuurlijke wijze is gestorven. Anders gebruikt Jansen ze niet: "Als er een aangereden dier naast de weg ligt, neem ik hem mee. Maar ik trap vol op de rem als er een dier voor mijn auto schiet." De dode koe is inmiddels gearriveerd bij de looierij, waar Jansen binnenkort zijn huid kan ophalen. De kosten? 850 euro.
Als Jansen de huid binnen heeft, gaat hij de koe opzetten. Het lichaam van de koe zal wel anders zijn: net als de kat en struisvogel wordt de opgezette koe zodanig aangepast dat hij geschikt is om te vliegen en een mens te vervoeren. Om de koe te laten vliegen, gebruikt Jansen meerdere propellers. "Misschien vier of acht stuks, afhankelijk van hoe zwaar de koe wordt." De koehelikopter kan al snel, samen met de passagier, meer dan 100 kilo wegen. "Maar alles kan omhoog zolang je maar genoeg energie gebruikt."
De koehelikopter wordt eerst getest als drone, zonder een passagier. Jansen gaat ook niet hoger vliegen dan vijf meter. "Als je er dan vanaf valt, kom je nog enigszins goed terecht. Misschien moeten er ook wel airbags in. Ik kijk wel hoe het project zich vordert en laat me leiden door het ontwerp van de koe."
Hoewel Nederlandse rechters zich nog niet hierover hebben uitgesproken, werd kunstenares Tinkebell in 2011 in een soortgelijke rechtszaak vrijgesproken van dierenmishandeling. Ze stopte 95 hamsters voor vier uur in een hamsterbal, terwijl dit volgens justitie maximaal dertig minuten is toegestaan. De rechtbank kon niet vaststellen of de gezondheid van de hamsters door het project werd geschaad.
De kosten - geschat op zo'n 15.000 euro - worden uit eigen zak betaald: "Veel mensen denken dat ik subsidies krijg, maar ik heb nog nooit een subsidie gekregen. Ik werk gewoon voor mijn geld, gisteren stond ik nog dertien uur op een dak zonnepanelen te installeren."
Zijn kat- en haaidrone zijn te bezichtigen in de Generator Store in Arnhem, de struisvogeldrone hangt aan het plafond in zijn huis. Maar waar blijft de koehelikopter als hij af is? "Daar vind ik wel een mooi plekje voor."
Filmpje