De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland eist dat paprikakweker Thimo van Marrewijk uit Wateringen zijn vergunning voor het afschieten van huismussen kwijtraakt. Van Marrewijk beschikt over zo'n vergunning omdat de vogels zijn oogst kapot pikken. Hij heeft dit jaar al zo'n 150.000 puntpaprika's weggegooid.

Van de provincie Zuid-Holland kreeg Van Marrewijk een vergunning om de beesten af te schieten als ze in de kas vliegen. "Ik wil ze helemaal niet afschieten", zegt hij. "De beesten zijn veel te snel en te klein. En bij ieder schot zou er een ruit van mijn kas sneuvelen. Het aanvragen van die vergunning was een principekwestie, omdat een bedrijf dat de mussen zou bestrijden geen vergunning kreeg om ze te vangen. Ik was benieuwd of ik wel een vergunning zou krijgen om de mussen af te schieten. Dat mag dus wel."

De Partij voor de Dieren in de Provincie Zuid-Holland wil dat de vergunning ingetrokken wordt, omdat de huismus een bedreigde diersoort is. Daarnaast zou de kweker eerst andere niet-dodelijke maatregelen moeten proberen zoals een huismussenalarm of luchtgordijnen rondom de ramen waar ze binnenkomen. Ook zou er door buurtbewoners bijgevoerd kunnen worden, zodat de vogels niet meer de kas in vliegen voor eten.

De ramen dichthouden is volgens Van Marrewijk geen optie. "Het wordt dan snel 40 tot 50 graden in de kas en dat is echt te warm. En er zijn zo'n 1000 ramen in de kas, gaas plaatsen voor al die ramen is een te dure optie."

Het probleem is dit najaar opgelost, want dan stopt Van Marrewijk met kweken in de kas. "Die wordt gesloopt omdat er huizen gebouwd worden. Ik heb nog een kas en daar heb ik gelukkig geen last van de mussen."