De Amerikaanse moeder Carri Kessler wist al ver van te voren welke naam ze haar dochtertje zou geven: Ottilie. Maar niemand kan de babynaam uitspreken of onthouden. Noodgedwongen heeft ze de naam van haar dochtertje veranderd.

,,Een vriendin van me in Groot-BrittanniŽ heet Ottilie", vertelt de kersverse moeder aan Amerikaanse media. ,,Toen ik die naam voor het eerst hoorde, wist ik dat ik hem ooit zou gebruiken. Kesslers echtgenoot stemde ermee in en zo werd Ottilie Kessler geboren. Maar de problemen begonnen al snel. ,,Na de geboorte vroeg een verpleegster hoe we haar zouden noemen. Toen we 'Ottilie' antwoordden, reageerde ze vol onbegrip. Hoe?"

Eenmaal thuis bleek dat familie en vrienden de naam niet uit konden spreken, laat staan onthouden. ,,Ik zei tegen iedereen dat als je het met een Brits accent zegt, de naam heel goed klinkt", vertelt Kessler. ,,Maar mensen begrepen het niet, zeiden dat ik toch uit Maryland kwam, waarom dan die naam...?"

Toen de naam na zes weken nog niet ingeburgerd was en zelfs Carri's eigen oma liet weten dat ze de naam niet kon onthouden, was de maat vol. ,,Mijn grootmoeder zei dat ze in het hele huis briefjes had gehangen met de naam Ottilie, om hem uit haar hoofd te leren", zegt ze. ,,Ondertussen kreeg ik zelf ook stress wanneer ik Ottilie ergens moest voorstellen."

Uiteindelijk besloot ze met spijt in het hart het onderwerp naamsverandering aan te snijden bij haar echtgenoot, die tot haar verrassing instemde. Haar familie was erg opgelucht en juichte het idee van een makkelijker te onthouden en uit te spreken naam toe. ,,Het enige wat we vervolgens nog deden, was namen uitproberen. Is ze dit? Is ze dat?", vertelt Carri.

Uiteindelijk kwam de gouden tip van een bevriende barista, die de naam Margot suggereerde. De naamsverandering bekend maken, was niet zo erg als de jonge moeder aanvankelijk verwacht had. ,,Mensen zijn zo op zichzelf gericht. We maakten ons een beetje druk om de reacties op de naamsverandering, maar mensen reageerden er niet echt op. Het was meer van: 'fijn voor jou, dan zet ik nu even een selfie op Facebook'", lacht de opgeluchte moeder.

De hele commotie is uiteraard helemaal aan de kleine Margot voorbij gegaan, maar in de toekomst wil het koppel hun dochter wel laten weten dat ze eerst een andere naam had. ,,Ik denk dat het goed is voor haar om te weten. Het maakt deel uit van haar levensverhaal."

De jonge moeder is zelf opgelucht over de naamsverandering. Nu neem ik haar mee uit, zodat mensen kunnen vragen wat haar naam is. Het geeft rust dat ze nu een naam heeft die me geen stress meer bezorgt.

Volgens experts komt spijt achteraf bij naamskeuze nu vaker voor dan een generatie geleden. ,,Mensen geven nu veel meer om namen dan een generatie geleden en pijnigen zichzelf nu veel meer om een 'goede' naam te vinden voor hun nageslacht dan bijvoorbeeld midden jaren tachtig", klinkt het.