De burgemeester van de Franse badplaats Cannes heeft een strandverbod uitgeroepen op boerkini's, de lichaamsbedekkende badpakken die sommige moslima's dragen. In een verklaring noemt hij de religieuze uitstraling ervan in strijd met Frans secularisme, zo meldt persbureau AFP donderdag.

Burgemeester David Lisnard zette zijn handtekening op het verbod waarin staat dat toegang tot de stranden aan de Franse Rivičra geweigerd wordt aan mensen in zwemkleding die de 'goede gebruiken' niet respecteert. 'Strandkleding die nadrukkelijk religieuze voorkeur toont, op het moment dat Frankrijk en kerken het doelwit zijn van terreuraanvallen, zorgt voor verstoring van de openbare orde terwijl dat juist voorkomen moet worden.'

De nieuwe regel zou niet betekenen dat mensen geen religieuze symbolen meer mogen dragen op het strand. Volgens een uitleg van de gemeente gaat het alleen om kleding die refereert aan terroristische bewegingen 'met wie we in oorlog zijn'. In Frankrijk is het verboden een gezichtsbedekkende sluier te dragen.

De rechtse burgemeester Lisnard verwees naar de aanval in Nice, ook aan de Middellandse Zee, waarbij 85 werden gedood door een vrachtwagenchauffeur. Die aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Twee IS-sympathisanten vermoordden op 26 juli een priester in een kerk.

Juist deze week was de boerkini voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in Rio, bij het Egyptische team beach volleybalsters. Verboden op de boerkini worden wel vaker ingevoerd. In Nederland weigerde een Zwols zwembad de badkleding, een Belgisch zwembad kwam ook met een verbod. Sinds het verbod 28 juli van kracht ging in Cannes, zijn er geen boerkini's op het strand gesignaleerd.