Voorbijgangers hebben zondagochtend in de Nauernaschevaart in Krommenie een dode bruinvis ontdekt. De kans is groot dat het om het dier gaat dat eerder deze maand op verschillende plekken in de provincie werd gespot.
Het kadaver van de bruinvis dreef ondersteboven naast een woonboot aan de Zuidervaartdijk, waarna het op het droge is gehesen door een touw z'n staart vast te binden. Inmiddels heeft Eerste Hulp Bij Zeehonden (EHBZ) het dier meegenomen, twittert wijkagent Paul Walter.

De bruinvis werd ruim twee weken geleden voor het eerst gespot in Den Helder. Vermoed werd dat hij via een van de sluizen de Helderse grachten was ingezwommen. SOS Dolfijn liet al snel weten te hopen dat het dier op eigen kracht de weg naar zee zou vinden.

Dat bleek lastiger dan gedacht, want in de weken erna werd het dier enkele keren gespot in het Noordhollands Kanaal. Getuigen zagen onder meer bij Koedijk hoe zijn rugvin boven het wateroppervlak uitstak.

Een kleine week geleden leek het erop dat de bruinvis de weg naar zee had gevonden. Ook toen werd hij gespot bij Krommenie, maar oogde al verzwakt. SOS Dolfijn liet weten dat het dier er verzwakt uitzag, maar slaagde er niet in het dier het te vangen.