Na een plots overlijden heeft Frenk Windels zijn vrouw begraven in de achtertuin, maar dat mag niet van de gemeente. Hij had nog geen vergunning aangevraagd, en daarom wil de gemeente dat het graf geruimd wordt. De man is nu naar de rechter gestapt.
Het was de laatste wens van mevrouw Windels om begraven te worden in de achtertuin van hun huis in Brunssum. Omdat zijn vrouw heel plotseling overleed waren ze er nog niet aan toegekomen om de vergunning aan te vragen, en dat is volgens de gemeente een probleem. Zij eisen nu dat het graf wordt geruimd.
In een bericht op Facebook reageert de man verbolgen op het besluit van de gemeente. "Ik had nooit gedacht dat de gemeente Brunssum zo onmenselijk kon zijn", schrijft hij op zijn pagina. Volgens meneer Windels is het de mooiste begraafplaats die hij voor zijn vrouw kan bedenken. Hij zal dan ook naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat ze in de achtertuin mag blijven liggen.
Volledige reactie gemeente Brunssum:
Hoezeer wij ook met de heer Windels en zijn familie meeleven, gelden er voorwaarden voor het stichten van een bijzondere begraafplaats. Volgens de wet op de lijkbezorging moet er toestemming gegeven worden om een lichaam te begraven. Deze toestemming is niet afgegeven en het lichaam is daardoor niet begraven conform de geldende voorwaarden. De heer Windels heeft na het overlijden van zijn vrouw contact met ons gehad, waarin is aangegeven dat het aanleggen van een begraafplaats in zijn tuin in strijd is met de Wet op de lijkbezorging. Toch heeft hij ervoor gekozen zijn vrouw hier te begraven. Hiermee handelt hij in strijd met artikelen 11, 23, eerste lid, en 25 van de Wet op de lijkbezorging. Er is dus sprake van een strafbaar feit, waarop wij moeten handhaven.
De Wet op de lijkbezorging maakt een onderscheid tussen algemene en bijzondere begraafplaatsen, ook wel particuliere begraafplaatsen genoemd. Artikel 40 lid 1 geeft de volgende procedure aan:
Voor het creëren van een particuliere begraafplaats dient de gemeenteraad de grond aan te wijzen waar een bijzondere begraafplaats aangelegd kan worden. Het college van Burgemeester en Wethouders kunnen bovendien maatregelen voorschrijven die nodig zijn om de grond geschikt te maken om als begraafplaats te dienen. Voor ingebruikname van een bijzondere begraafplaats is verder ook toestemming nodig van burgemeester en wethouders. Dit laatste is echter pas aan de orde nadat de raad een positief besluit heeft genomen over het aanleggen van een bijzondere begraafplaats.
Wij begrijpen de wens van de familie en hebben ook zeker begrip voor hun verdriet, maar de regels die zijn opgesteld dienen het algemeen belang. Juist bij zo’n kwetsbaar thema dat mensen heel erg raakt, kunnen wij hier niet van afwijken. Vooralsnog worden er geen handhavende maatregelen genomen, aangezien de familie een voorlopige voorziening heeft aangevraagd.