Het is pas augustus, veel mensen zijn nog vakantie aan het vieren, maar nu al liggen in sommige supermarkten zakken pepernoten. Onder meer Jumbo, Plus en Coop heeft ze al in de schappen.

Het zijn vooral de wat kleinere supermarkten die pepernoten verkopen. Ze kopen ze direct in bij de bakker. Supermarkteigenaren kunnen zelf bepalen wanneer ze de lekkernijen aanbieden.

Onder hen is er een in het dorp Ten Boer in Groningen. Volgens de eigenaar zijn daar sinds vrijdag zeker honderd zakken pepernoten verkocht. Hij geeft toe dat het dit jaar wel heel vroeg is. Vorig jaar verkocht zijn supermarkt eind augustus pas pepernoten.

Maar de meeste pepernootliefhebbers moeten nog twee weken wachten. De grootste pepernootfabrikant van de wereld zegt dat op 1 september de meeste supermarkten ze wel zullen verkopen.

Volgens directeur Oscar de Lange van Van Delft is de pepernoot in de laatste maanden van het jaar het meest gegeten snoepje van Nederland. De pepernotenbakker maakt er ongeveer 3,5 miljard.

In september opent de fabrikant ongeveer twintig speciale pepernootwinkels in Nederland. Ze blijven open tot en met december.