De Italiaanse bevolking is geraakt door het relaas van Ahmed, een 13-jarige Egyptische jongen die de levensgevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee waagde om zijn doodzieke broertje te redden.
Het enige wat hij bij zich had, was een plastic zak met een stapel papieren. Ahmed viel op toen hij met honderden andere migranten het Italiaanse eiland Lampedusa bereikte (beelden: zie onder). Hij had in zijn eentje, zonder zijn ouders, de overtocht gemaakt en kende niemand van de andere passagiers. Toen een Egyptische tolk naar hem toe kwam om te vragen wie hij was, deed hij zijn verhaal.
Zijn 7-jarige broertje Farid heeft een zeldzame bloedaandoening en zal sterven als hij niet snel wordt geopereerd. De artsen in Egypte konden die operatie alleen uitvoeren als de familie een bedrag zou betalen dat 20 keer hoger is dan het jaarinkomen van de vader. Zijn broertje was ontslagen uit het ziekenhuis en naar huis gestuurd om daar rustig te sterven, zei Ahmed.
De papieren die hij bij zich had, bevatten het medisch dossier van zijn broertje: bloedonderzoeken, doktersbezoeken, medicijngebruik, Ahmed was door zijn familie naar Italië gestuurd om een arts te vinden die de jongste zoon van het gezin van zes kan redden. Hij had zich verstopt in een veewagen naar de Egyptische kust en nam daar met behulp van een oom een boot waarmee smokkelaars migranten naar Europa brengen.
Het is een gevaarlijke route waarop dit jaar al meer dan 3000 mensen overleden. Maar Ahmed was vastbesloten om een oplossing te vinden voor zijn broertje. Nog voordat hij zijn eigen naam had verteld, legde hij uit waarom hij de reis had gemaakt. Tegen de tolk zei hij dat het zijn grootste wens is ooit weer te kunnen voetballen met Farid, zonder bang te zijn dat die flauwvalt. Ahmed zei dat hij wel wil werken voor het geld in Italië, zolang iemand zijn broertje maar kan helpen.
Het verhaal van de kleine heldhaftige Ahmed verscheen op Italiaanse nieuwssites. En toen ging het snel. Een ziekenhuis in Florence bood aan de operatie uit te voeren, en premier Matteo Renzi gaf aan dat hij de familie naar Italië wilde halen voor de operatie.
Stefania Accardi, wethouder van volksgezondheid in Florence, vertelt RTL Nieuws dat het ernaar uitziet dat de familie binnen een paar dagen in Florence zal aankomen en dat er ook al huisvesting is geregeld in de buurt van het ziekenhuis. "Dit jongetje heeft zo'n gevaarlijke reis afgelegd om zijn broertje te redden, dat het veel mensen heeft geraakt. En dat heeft geresulteerd in hulp van alle kanten."
Met Ahmed gaat het goed. Hij is naar een opvangcentrum voor minderjarigen gebracht en heeft contact met zijn familie. "Hij kan niet wachten om zijn familie te zien en is trots op wat hij voor elkaar heeft gekregen", zegt wethouder Accardi. "En terecht."