Vrachtschepen die onbemand en op zonne-energie de oceanen doorklieven om hun vracht naar verre werelddelen te brengen: het lijkt nog verre toekomstmuziek. En het is ook nog niet zo ver. Maar in het klein, heel klein, gebeurt het op dit moment al wel.

De Solar Voyager waagt momenteel een poging. Het scheepje is welgeteld vier meter lang en één meter breed. Echt zeewaardig zou ik dat niet noemen. Maar de twee vrienden die hem hebben gebouwd, Isaac Penny en Christopher Sam Soon, hopen toch echt dat ie de oversteek van de Amerikaanse oostkust naar Europa deze zomer met glans volbrengt.

Vertrokken op 1 juni zou het schip rond 1 oktober in Portugal moeten aankomen. Of die datum wordt gehaald, is niet zeker. De Solar Voyager ligt momenteel niet helemaal op koers...

Ik heb al eerder over schepen op zonne-energie geschreven. Met name over de Tûranor PlanetSolar, een groot 'cruiseschip' dat al in 2011 en 2012 de aarde rond voer. Dat ik nu weer aandacht aan een zonneschip besteed, heeft twee redenen.

Ten eerste vind ik het gewoon enorm leuk dat de Solar Voyager geen miljoenen kostend experiment is, maar simpel door twee liefhebbers is ontwikkeld en gebouwd. En ten tweede hebben zij er iets bijzonders van gemaakt door het onbemand de zee op te sturen. Computers regelen de koers en geven data door via een satellietlink terwijl en elektrische motor de boot voortstuwt. Dat alles met maximaal 7 kWh stroom per dag uit twee zonnepanelen.

Vracht neemt de Solar Voyager niet mee. De 'vrachtruimte' wordt in beslag genomen door waterdichte luchttanks die ervoor moeten zorgen dat het schip hoe dan ook nooit zal zinken. Maar als de 'mini-oceaanstomer' in oktober na ruim 3000 kilometer varen inderdaad in een Portugese haven aanmeert, dan zullen er ongetwijfeld grotere Solar Voyagers waar wel vracht in past op de tekentafels verschijnen.
Foto