Een 26-jarige ex-gedetineerde klapte uit de school met het relaas dat hij tijdens zijn detentie studiefinanciering ontving. De man schreef zich in als student bij een onderwijsinstelling welke op afstand werkt, vergelijkbaar met het LOI. Zijn extra inkomsten werden op een girorekening gestort waarvan hij maandelijks een flink bedrag naar zijn gevangenisrekening liet oversluizen. Het leven in de bajes werd op deze wijze erg gemakkelijk, zijn afdelingsgenoten mochten in het festijn meedelen, zo bestelden ze flink wat kippen per week, de koelkast was altijd bomvol en zo af en toe kocht hij een slof tabak.
De bewaarders stonden versteld maar moedigden hem aan om zijn celmaten te helpen met het aanvragen van studiegeld. Minstens vijf gedetineerden kregen het ook voor elkaar en hadden een prinselijk leven in de bajes. De slimmerik die wegens oplichting vastzat kreeg zelfs acht weken voor zijn vrijlating speciaal verlof om zijn OV jaarkaart af te halen. De onderwijsinstellingen zijn niet zo blij met deze constructie want bij onvoldoende prestaties kan hun dit veel geld gaan kosten en ook de belastingbetaler zal hier niet echt op zitten te wachten.
De Landelijke Gedetineerdencommissie is verheugd dat dit mogelijk is, men vindt het een stimulans voor de gestrafte om iets nuttigs met zijn/haar leven te gaan doen.