Een bak dampende koffie is voor menigeen essentieel om de dag te kunnen beginnen. Maar gevaar dreigt voor het zwarte goud. Mogelijk zal er in 2080 geen koffie meer te drinken zijn. Oorzaak: de klimaatveranderingen. Deze alarmerende conclusie trekt een nieuw onderzoek van The Climate Institute van Australië. De gevolgen zijn nu al zichtbaar.

Voor toekomstige generaties dreigt koffie een zeldzaam drankje te worden. Door de opwarming van de aarde en de harde regen wordt het namelijk steeds moeilijker koffie te verbouwen. Ook insecten, zoals de koffiebesboorder (een snuitkever), verspreiden zich razendsnel en verzieken nog meer koffieoogsten, meldt Business Insider.

In de Braziliaanse koffieregio Minas Gerais is de koffieproductie al met dertig procent verminderd vanwege droogte. In 2050 zal de helft van alle koffieplantages afgeschreven zijn. De productie verplaatsen naar andere plekken is niet altijd mogelijk.

Koffie is het op twee na belangrijkste exportproduct voor landen als Colombia, Brazilië, Indonesië en Vietnam. De meeste koffie wordt door kleine boeren verbouwd in ontwikkelingslanden. Dagelijks worden wereldwijd 2,25 miljard kopjes koffie gedronken.

Overigens zijn niet alleen milieuclubs bezorgd over de toekomst van de koffieproductie. Ook grote koffieketens zoals Starbucks en Lavazza zijn bevreesd. ,,De klimaatveranderingen hangen als een donkere wolk boven ons. Het is echt een serieuze zaak'', zegt Mario Cerutti, bij de Italiaanse koffiebrander Lavazza verantwoordelijk voor duurzaamheidsprojecten.

Helemaal hopeloos hoeven de koffiefans niet te worden. Wanneer de uitstoot wordt verlaagd en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 tot 2 graden celsius, maakt dit al een groot verschil, stellen de onderzoekers.

Ook kan het kopen van Fair Tradekoffie al helpen. Wanneer boeren eerlijke prijzen voor hun producten krijgen, hebben zij geld om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden, aldus de onderzoekers.