Voor hetzelfde bedrag krijg je in Groningen een heel huis: in Amsterdam staan sinds kort studentenkamers van negen vierkante meter - zonder badkamer of keuken - te koop voor 62.000 euro. Dat is omgerekend zo'n 7000 euro per vierkante meter. "Dat zijn extreme bedragen, zelfs voor Amsterdam", zegt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn.

Toch kun je hiermee een stuk goedkoper uit zijn dan een soortgelijke kamer te huren. Uit onderzoek van Kamernet bleek onlangs dat kamers in Amsterdam gemiddeld voor 529 euro verhuurd worden. Een hypotheekbedrag voor de aangeboden kamers is een stuk lager. Bovendien kan kopen een goede investering zijn, zegt Scholten Makelaardij, die de kamers in Amsterdam aanbiedt.

Maar is dat zo? Volgens Conijn loop je hiermee grote risico's. "Het is helemaal afhankelijk van de woningmarkt. Als er nu bijvoorbeeld veel gebouwd gaat worden of de rente gaat stijgen, dan zit je in de problemen. Dan krijg je dit bedrag er nooit meer voor terug."

Daar is Vereniging Eigen Huis (VEH) het mee eens. "De koop van een studentenkamer kan moeilijk gezien worden als een goede investering. Van zo'n kleine kamer kom je mogelijk nooit meer af."

Maar dat het niet verstandig is, betekent niet dat het niet slaagt, zegt Conijn. "Het is een interessante poging om te zien hoever mensen gaan om een woning te krijgen. Als het lukt om ze kwijt te raken, is het voor de aanbieder in elk geval kassa."

Volgens Conijn past het in de trend waarbij steeds meer ouders te hulp schieten om hun studerende kinderen aan een kamer of woning te helpen. "Maar een verdieping in Amsterdam kost al snel zo'n 300.000 euro. Dan zijn deze bedragen voor meer ouders bereikbaar, bijvoorbeeld als ze nog spaargeld hebben."

Toch gaat het kopen nog niet zo makkelijk, omdat er geen gewone hypotheek voor kan worden aangevraagd. Dat kan pas als een huis meer dan een ton kost.

De Landelijke Studentenvakbond verbaast zich erover dat nu ook dit soort kleine kamers te koop worden aangeboden. "We hopen dat het een uitzondering blijft, want dit gaat anders alleen maar de prijzen van studentenkamers opdrijven", zegt voorzitter Jarmo Berkhout. Hij zegt de situatie in de gaten te houden en wanneer het vaker voorkomt in gesprek te willen gaan met betrokken partijen.

Ook de PvdA in Amsterdam zegt zich zorgen te maken. "De gemeente moet er alles aan doen om het verkameren van woningen tot 1-kamer-koopwoningen te voorkomen. We maken ons zorgen over de risico's die kopers nu nemen met oog op de onverkoopbaarheid in de toekomst", aldus raadslid Maarten Poorter in schriftelijke vragen.
Foto