De meeste jongens zijn op hun twaalfde bezig met fietsen en computerspelletjes spelen, maar dat is niet het geval voor Jeremy Schuler (12) uit de Amerikaanse staat Texas. Hij is dit jaar aan de invloedrijke Cornell University in New York gestart, een van de meest gerenommeerde universiteiten van het land.

Cornell is één van de acht locaties van de groep Ivy League Universiteiten, aan de oostkust van de Verenigde Staten. De andere zijn Brown, Columbia, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania en Yale. Ze worden geassocieerd met academische uitmuntendheid en alleen de elite volgt er les.

En nu dus ook Jeremy Schuler, als jongste ooit. Zijn ouders - allebei ruimtevaartingenieurs - hadden al snel door dat hij niet was als de andere kinderen. Hij las al toen hij twee was, zowel Engels als Koreaans, verslond de Lord of the Rings-trilogie op zijn vijfde en deed aan hogere wiskunde op zijn zesde.

Op school ging het desondanks niet altijd even vlot, ook sociaal niet. ,,Op de speelplaats was hij zelfs bang van de andere kinderen die er rondliepen en schreeuwden", aldus zijn moeder in The Guardian. ,,Maar toen we hem op wiskundekamp stuurden en hij kinderen ontmoette met dezelfde interesses, bloeide hij op."

Op zijn tiende slaagde hij al voor alle wiskunde- en wetenschappelijke proeven om toegelaten te worden tot Cornell. En daar gaat hij nu naartoe. ,,Ik ben echt in de wolken", zegt hij zelf. ,,De kinderen op het wiskundekamp waren allemaal ouder dan ik, dus ik ben het gewoon oudere vrienden te hebben. Zolang ze maar van wiskunde houden. Intussen zijn de lessen begonnen. Voorlopig is het nog heel eenvoudig, maar het zal binnenkort wel moeilijker worden", verwacht hij.
Op Cornell zijn de verwachtingen van Jeremy hoog. ,,Als hij verder groeit zoals hij bezig is, zal hij ooit problemen kunnen oplossen waarvan we het bestaan nu zelfs nog niet eens kennen", aldus decaan Lance Collins.