Het is een opmerkelijk gezicht: een Afrikaanse stamvrouw, gekleed in een geitenvel en bedekt met rode modder, die met een winkelkar door de supermarkt loopt. De andere supermarktbezoekers zijn echter allerminst verbaasd. ,,De oude wereld en de nieuwe komen steeds meer samen", stelt de fotograaf.
Natuurfotograaf BjŲrn Persson kon het opmerkelijke tafereel op de gevoelige plaat vastleggen. De Zweed was in NamibiŽ een documentaire aan het maken over de Himbastam, een van de laatste semi-nomadische stammen in het land. Dat een van de leden gewoon zou opduiken in de plaatselijke supermarkt, had hij echter niet verwacht.

,,Ze verraste me compleet", aldus de 44-jarige fotograaf tegen de Britse krant Daily Mail. Hij kon foto's van haar nemen terwijl ze in haar traditionele kledij aan het winkelen was. Maar echt uitzonderlijk was het voorval niet, vertelt hij. ,,De Himbastam maakt steeds vaker gebruik van de voordelen van een grote, moderne stad. Ze winkelen regelmatig in de supermarkt, dat bleek duidelijk toen de andere mensen niet verbaasd waren. De jonge stamvrouw, zo'n jaar of 20, kocht uiteindelijk suiker, bloem en waspoeder."

Dat de nomadische stam steeds vaker contact maakt met de moderne wereld, geeft de fotograaf een 'vertwijfeld, gelukkig en triest gevoel'. ,,Dat de oude wereld met de nieuwe botst, vind ik provocerend. Het roept vragen op."

De Himbastam telt zo'n 50.000 leden, die in het noorden van NamibiŽ en in Angola leven. Ze kweken over het algemeen schapen en geiten, en leven daarvan. De vrouwen dragen steeds hun traditionele kledij, die bestaat uit geitenvellen. Ze smeren hun huid en haar ook in met modder om zich te beschermen tegen de zon. ,,In tegenstelling tot andere stammen dragen ze die kledij ook in de 'moderne' stad. Ze kleden zich niet om voor de lokale bevolking of de toeristen."
Foto