Een crowdfundingsactie om een begrafenis voor de gestorven Vlaamse Jordy te betalen, heeft veel meer geld opgebracht dan verwacht. De actie heeft nu al meer dan 8500 euro binnengehaald. De 19-jarige Jordy werd aan zijn lot overgelaten en twee weken geleden dood gevonden in een tentje.

Omdat de moeder van de jongen geen begrafenis kon betalen, besloot een Belgisch stel om een crowdfundingsactie op te zetten. Veel Belgen waren geschokt door Jordy's dood en vonden dat de jeugdzorg heeft gefaald omdat hij geen nazorg zou hebben gekregen na zijn behandeling in een jeugdinstelling.

"Ons hart brak toen we dat nieuws vernamen", vertelde Jef Verbeeck tegen VRT Nieuws. "Wij hebben zelf ook een dochter van 18 jaar en konden ons dus makkelijk verplaatsen in die leefwereld. Twee dagen later vernamen we dat hij zonder enig afscheid gewoon zou worden gecremeerd, bijna zoals een gevonden straathond. We voelden dat we echt iets moesten doen."

Nazorg na een behandeling in een Belgische jeugdinstelling gebeurt in de regel alleen als iemand voor de jeugdrechter heeft gestaan, verslaafd is of psychische problemen heeft. Bij Jordy zou dat niet het geval zijn geweest. Jordy kwam, nadat hij nog even kort bij zijn ouders had gewoond, op straat terecht. Hij wilde geen hulp van een Gentse crisisinstelling.

Een voorbijganger trof Jordy's lichaam aan in een tentje in recreatiegebied Blaarmeersen in Gent. Hij is zeer waarschijnlijk door ondervoeding om het leven gekomen.

Verbeeck en zijn vrouw hoopten genoeg geld met de actie op te halen om een begrafenis te kunnen betalen, en dat lukte ruim. Het ging echter niet makkelijk. Toen het maar niet van de grond kwam wilde Verbeeck de actie gisteren eigenlijk stopzetten, maar toen stroomden de donaties opeens binnen. "We hoopten dat het veel sneller zou gaan en dat mensen ook meer zouden doen dan enkel op sociale media zeggen hoe erg ze het wel niet vinden", legt hij uit.

Het bedrag veranderde van 270 euro in 8540 euro. "Misschien lagen mijn verwachtingen te hoog, want ondertussen is de afgelopen 12 uur meer ingezameld dan de eerste 48 uur samen."

Jordy's moeder heeft inmiddels laten weten dat er een openbare dienst komt die beperkt toegankelijk is. "We willen gewoon dat Jordy een mooiere plechtigheid krijgt dan wat de moeder financieel aankan. Ik oordeel niet", zegt Verbeeck.

"Ze stelde zich aanvankelijk zeer terughoudend op, omdat ze dacht dat we eisen gingen stellen", zegt hij. "Maar toen we haar uitlegden dat we haar met de actie meer opties wilden geven dan dat haar financiŽle situatie toelaat, was ze dankbaar."

Van het opgehaalde geld worden een gedenksteen en bloemen besteld. Ook worden er herdenkingsprentjes gedrukt voor alle aanwezigen op de begrafenis die donderdag plaatsvindt. Als er geld overblijft, wordt dat aan de Belgische jeugdhulpinstelling geschonken.