Een 16-jarig Brits meisje verdient goed geld door Chinese ouders raad te geven bij het kiezen van een Engelse babynaam. Ze zette een website op nadat ze gehoord had dat baby's in China namen als Gandalf en Cinderella hadden meegekregen.

Volgens de BBC heeft de slimme tiener, Beau Jessup uit Gloucestershire, al 48.000 pond overgehouden aan haar online adviesdienst. Omgerekend ruim 56.000 euro.

Beau kwam op het idee doordat haar, tijdens een verblijf in China, vaak werd gevraagd of ze een leuke Engelse naam wist voor baby's. Chinese kinderen krijgen natuurlijk in de eerste plaats een Chinese naam, maar steeds vaker krijgen ze daarnaast ook een Engelse naam. Die kan van pas komen als ze in het buitenland gaan werken of aan een buitenlandse opleiding gaan studeren.

"Ik hoorde heel veel voorbeelden van namen die wij eigenlijk een beetje stom zouden vinden", zegt Beau tegen de Britse krant Daily Mail. "Die hadden ze dan in een film gehoord, of ze hadden er iets over gelezen. Toen dacht ik: daar liggen kansen."

Op haar website specialname.cn geeft ze toekomstige Chinese ouders suggesties op basis van hun idealen en de toekomstverwachtingen die ze van hun kind koesteren. Dat is een beetje in lijn met de manier waarop traditionele Chinese namen worden gekozen, zegt Beau.

Met behulp van de Chinese variant van WhatsApp wordt een korte enquête gehouden waarin vrienden en familie van de ouders zich kunnen uitspreken over een paar namen. Daar rollen als eindadvies dan drie namen uit. De service kost omgerekend 70 eurocent.

De site is nu drie maanden in de lucht. Per maand zou de omzet tot nu toe omgerekend 18.000 euro hebben bedragen.