Wie wil trouwen met iemand van buiten de Europese Unie, kan nogal eens tegen bureaucratische regels oplopen. De oplossing hiervoor ligt vlak over de Deense grens. Het stadje Tønder is het Las Vegas van Europa: een trekpleister voor Europeanen die hun buitenlandse partner supersnel aan Europees burgerschap willen helpen.
Tweeduizend koppels stapten het afgelopen jaar in het huwelijksbootje is Tønder. Het pittoreske Deense stadje met slechts zevenduizend inwoners heeft een gat in de markt gevonden. Door soepele Deense wetgeving kan een huwelijk in dat land zich makkelijk en snel voltrekken. In tegenstelling tot veel andere landen waar soms jaren op toestemming gewacht wordt.

Henk ontmoette zijn inmiddels echtgenote in Manilla, de Filipijnen, waar ze vandaan komt. ,,Bij terugkomst in Nederland wist ik al snel dat ik haar hierheen wilde halen. De eerste stap was een tijdelijk visum, dat zij kreeg door hier als au-pair aan de slag te gaan.'' Maar na afloop van dit visum, zou Yumi terug moeten naar haar geboorteland. ,,Dus besloten we te trouwen.''

Het aanzoek was zo gepiept, maar een huwelijk aanvrágen in Nederland is niet zo makkelijk voor geliefden met twee nationaliteiten. ,,De bureaucratische rompslomp om te trouwen in Nederland is vreselijk. We konden alle benodigde documenten niet op tijd bij elkaar krijgen voor Yumi's visum zou aflopen.''

Via verschillende internetfora ontdekte Henk de mogelijkheid om in Denemarken te trouwen. Een huwelijk kan zich daar binnen enkele dagen voltrekken. Benodigd zijn alleen identificatiebewijzen en een geldig visum. ,,En deze hoefden niet eens gelegaliseerd te worden'', zegt Henk. Het huwelijkscertificaat kan uitgegeven worden in het Duits, Frans, Engels, Spaans en Deens en zijn voor EU-wetgeving geldig.
Foto