Van de mensen die een EHBO-diploma op zak hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie noemt de uikomsten dramatisch.

Het onderzoek is gedaan door TNS NIPO. Slechts 64 procent van de EHBO'ers wil ingrijpen, blijkt uit het onderzoek onder meer dan 1000 mensen. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Het Rode Kruis denkt dat mensen soms bang zijn om in te grijpen in stressvolle situaties. De hulpverleningsorganisatie vindt de uitkomsten dramatisch omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. "Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken'', zegt een woordvoerster.

Volgens de woordvoerder waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan of via een speciale EHBO-app.