Een man van 22 uit Almere moet van de politierechter een boete van 500 euro betalen. Hij deed zich tijdens een rijexamen voor als zijn tweelingbroer.

De officier van justitie verwijt de man dat hij andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht, omdat hij het rijexamen voor zijn broer deed en slaagde. Die was volgens diens rij-instructeur nog niet klaar om zelfstandig de weg op te gaan.

Tijdens het examen waren er al twijfels over de identiteit van de man. Het CBR blokkeerde daarom de 'verklaring van rijvaardigheid'. Zijn broer kon daardoor geen rijbewijs aanvragen.

Pas later werd de politie ook ingeschakeld. Uit onderzoek kwam naar voren dat de telefoon van de man die examen deed verbinding had met zendmasten in de buurt van de examenlocatie in Emmeloord. De man zelf zei dat hij op dat moment in Hilversum was. De broers spraken ook via WhatsApp uitgebreid over de fraude.

De boete voor de veroordeelde kan nog oplopen. Als hij binnen twee jaar opnieuw in overtreding is, moet hij nog eens 500 euro betalen.