Sinds vandaag is in Rotterdam een monument voor mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de wetenschap. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 700 lichamen voor medische doelen onderzocht.
Het monument is een initiatief van het Erasmus Medisch Centrum. Dat krijgt elk jaar honderd lichamen die worden gebruikt voor onderzoek naar nieuwe operatietechnieken en voor medisch-wetenschappelijk onderwijs.
Het monument, een glasplaat met een gedicht, staat op de begraafplaats Hofwijk. In Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Groningen zijn vergelijkbare monumenten. Ze zijn er gekomen om nabestaanden een plek te geven waar ze de overledene kunnen herdenken.
Bijna 20.000 Nederlanders hebben laten vastleggen dat ze hun lichaam nalaten aan de wetenschap. Het aanbod is soms groter dan de vraag: geregeld hebben de acht instituten die ermee mogen werken, een tijdelijke 'opnamestop'.
Foto@mithe, een monument is vaak geen goed idee. Het zijn vaak al gevaarlijke smalle wegen waar dat ongeluk dan gebeurt is en mensen kijken dan zo om zich heen en worden afgeleid dat je er vlakbij nog een monument kan plaatsen.Een paar jaar geleden ging ik voor het eerst naar een crematie en toen een hartvorm met rode rozen gekocht. Maar zodra de kist weg was , gingen alle bloemen naar buiten, werden op een veldje neergelegd in de hete zon, en mochten daar gelijk beginnen met verleppen.
Dat was gewoon zonde van al die rouwkransen en bloemen.
Bij een begravenis liggen ze nog een paar dagen op een graf.
Quote
@stora:
@Emmo, Waarom doen mensen dat eigenlijk?
Misschien zodat anderen kunnen zien dat ze er geweest zijn.
@stora dat is een heel oud gebruik.
Het stamt nog uit de tijd dat er geen koeling was voor het lijk.
Er werden dus zoveel mogelijk sterk geurende bloemen bij gelegd om de geur van ontbinding een beetje te "verbloemen" en het dragelijk te houden voor de aanwezigen.
Misschien dat iedereen dan zijn eigen geurvreter meebracht.
Nu verwachten we geen stank meer maar het ritueel is gebleven.
aan.