Hij dacht grappig te zijn met een poster met daarop hem en zijn kat met de slogan 'Alstublieft niet op mij stemmen'. Dat heeft ie geweten. De Noor Gylve 'Fenriz' Nagell, drummer van de Black Metalband Darkthrone is de komende vier jaar politicus tegen wil en dank.

In een onoplettende bui had hij vorig jaar toegezegd om als reserve op de kandidatenlijst van de politieke partij Oppegård Venstre (De Groenen) voor lokale verkiezingen te worden gezet. ''Ik dacht dat je dan als 18de op een formulier wordt gezet en dat je daar verder dan nooit meer wat van hoorde,'' zei de muzikant in een interview met online muziekmagazine Clrvynt.

Zijn verkiezingscampagne bestond dus vooral uit een affiche van hem en zijn huisdier met de bewuste slogan. De verkiezingsposter bleek echter een omgekeerd effect te sorteren. Kiezers stemden massaal op de muzikant, waarmee hij zichzelf ongewild heeft voorzien van een naar eigen zeggen 'saaie en slecht betaalde baan'.

Nagell begint binnenkort aan zijn termijn van vier jaar in de gemeenteraad van Kolbotn, een voorstad van Oslo. En dat terwijl Darkthrone net zijn 17e album heeft uitgebracht. Voor een muzikant altijd een drukke tijd. ''Ik zit er niet op te wachten, maar de komende vier jaar ben ik de hoeksteen van onze gemeenschap,'' vertelt hij met een schampere lach.
Foto