Het is een ietwat koddig gezicht, zo op de Dorpsstraat in Tynaarlo. Nick Nijland (10) loopt met een herdershond, de kop fier omhoog, trotse pas. Twee meter verderop stapt zijn tweelingbroer Alexander met naast hem, ook aan de riem, Lucky.

Een kalfje van zo’n vier weken oud. Het beestje snuffelt aan de struiken, de straat en het gras en schiet dan opeens naar voren om een vreugdesprong te maken. ,,Ze vindt het leuk de ruimte te hebben’’, zegt Alexander.

Het gezin, met moeder Miranda Trip en vader Henk Nijland, redde een maand geleden het kalfje van de slacht. Het diertje was te klein en zou nooit uitgroeien tot een volwaardige koe. Miranda wilde het beest mee naar huis nemen. ,,De jongens waren enthousiast. Ze vroegen de hele tijd wanneer het kalfje zou komen’’, zegt Henk Nijland.

Het piepkleine kalfje werd met de fles gevoed en kon amper staan. Maar als snel dribbelde Lucky over het gras achter het huis van de familie.

Sterker nog: het beestje is inmiddels tam, reageert op zijn naam en speelt graag met de tweeling. ,,Als ik ren, sprint ze achter me aan’’, zegt Alexander. Hij speelt met haar, voor en na school. ,,Ze is af en toe een beetje wild. Maar dat geeft niets.’’ En Lucky gaat rap vooruit. Ze groeide al flink en eet gras. ,,Dat doen kalfjes van haar leeftijd normaal gesproken niet. Ze drinkt ook al water uit een bak en eet brokken. Dat is best bijzonder’’, weet Alexander.

Lucky hoort al helemaal bij de familie. Het liefst rijdt Alexander over een paar jaar op haar. ,,Dat kan. Ik heb daar een video van gezien.’’ Het gezin heeft al paarden, twee honden, katten en nu dus een koe. De vraag is of Lucky blijft als ze straks volwassen is. Henk schudt zijn hoofd.

Miranda: ,,Hij zei ook nee tegen de paarden, de hond en de katten. Maar ze lopen hier toch.’’

Dan kruipt Lucky door de plantenbak en stapt tussen het hek door om over het gras naar Henk te sprinten. ,,Als je haar ‘s avonds roept, komt ze naar je toe en dan aai je haar even’’, zegt Henk terwijl hij Lucky onder de kin kriebelt. Dat vindt ze net zo lekker als poezen. ,, Het is een lief beest. Ik vrees dat ze toch wel blijft.’’
Filmpje