De politie gaat meer boetes uitdelen. Volgens de Miljoenennota heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een flink tekort op de begroting, en dus moet de politie voor 20 miljoen aan bonnetjes gaan uitschrijven.
Dat zorgt voor irritatie in de Tweede Kamer. Een meerderheid vindt dat het ministerie geen verkeersboetes mag opleggen om gaten in de begroting te dichten. Volgens PvdA'er Jeroen Recourt moeten alleen boetes worden opgelegd om de verkeersveiligheid te vergroten, niet om de staatskas te spekken. De VVD deelt dit standpunt.
Ook de Politiebond is kritisch. Woordvoerder Dick Harte vindt het 'niet goed' dat er in de begroting een bedrag genoemd wordt. "Ik vind het raar dat er op voorhand wordt gezegd dat er meer boetes moeten komen." Volgens hem heeft de politie officieel geen bonnenquotum, maar komt dit 'via een achterdeur' toch terug. Hij wijst er bovendien op dat de politie bij meer controles ook meer te maken krijgt met agressie. "Wij als vakbond kijken ook naar het gezag van de politie. Veel verkeersdeelnemers denken dat we alleen maar bezig zijn met geld innen."
Voor minister Ard Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is verkeersveiligheid wel degelijk het uitgangspunt. "We zien op een aantal terreinen dat de verkeersveiligheid de verkeerde kant opgaat. Er vallen meer slachtoffers dan wenselijk is", zegt hij tegen RTL Nieuws. De extra controles leiden 'vermoedelijk tot meer inkomsten, en zo is het ook in de begroting verantwoord'.
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is wél blij met het nieuws. Politietoezicht in het verkeer is juist hard nodig, stelt woordvoerder Peter van der Knaap. "De verkeershandhaving in Nederland is niet goed", zegt hij. Er worden volgens hem veel te weinig automobilisten staande gehouden. Dat is volgens hem vooral belangrijk om bumperklevers en drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan.
Het aantal boetes dat door agenten op de weg wordt uitgedeeld daalt al jaren, maar dat ging vorig jaar extra snel door acties van de politievakbonden. Het aantal boetes na een staandehouding halveerde tot 241.742. In 2009 waren dat er nog 1,3 miljoen. Van der Knaap: "Het zou goed zijn als de verkeershandhaving weer naar het oude niveau gaat."