Een Chinese opa en oma binden hun achtjarige kleindochter al zes jaar lang elke dag met een touw vast aan een boom. Ze zeggen dat het kind verstandelijk gehandicapt is en een gevaar voor anderen.

Chinese verslaggevers zochten het meisje op en spraken met de opa. Hij vertelde dat het kind in 2010 verstandelijk gehandicapt raakte na koortsaanvallen. Ineens viel ze ouderen en andere kinderen aan. Geld om haar naar een instelling te brengen hebben ze niet, daarom zagen ze geen andere oplossing dan haar elke dag vast te binden aan een boom.

Op beelden van de Chinese zender Henan tv is te zien dat het meisje op blote voeten loopt en zo nu en dan even vrij mag rondlopen. Waar ze 's nachts slaapt en of ze bijvoorbeeld naar binnen mag om zichzelf te wassen, wordt niet verteld.

Haar opa en oma zorgen voor haar en haar twee gezonde broertjes. Haar ouders zijn allebei ook gehandicapt en kunnen dat niet. Lokale autoriteiten zeggen dat de opa en oma een basisuitkering krijgen, maar dat het niet is te vermijden dat ze het meisje vastbinden.

Verhalen over psychisch zieke kinderen die in kooien worden gestopt, komen in China vaak voor. Ouders en verzorgers weten vaak niet wat ze met zo'n kind aanmoeten. Psychiatrische begeleiding is in China amper geregeld.
Foto